08 juni 2005


Kan ikke sove

Jeg har set adskillige film, der skulle forestille at være intense og nærværende, men som efterlod mig fuldstændig kold (fx "Lost In Translation", "Breaking The Waves"). Jeg har også set adskillige thrillere med et så forudsigeligt plot, at man flere gange undervejs overvejer, om man egentlig orker at se filmen færdig ("Secret Window" er et tragi-komisk eksempel på dette).
"The Machinist" er anderledes. Det er en film, hvor et mystisk, nervepirrende plot går op i en hypnostisk enhed med det filmiske håndværk. Den har det hele.
Filmen handler om frabriksarbejderen Trevor Reznik (Christian Bale), der af uransagelige årsager ikke har kunnet finde hvile på sin hovedpude i et helt år (!). Han lider med andre ord af søvnløshed af den allerværste slags. Når Trevor ikke befinder sig på sit monotone arbejde, hænger han ud med sørgelige eksisistenser, der kun til nød dulmer hans forhutlede, hallucinerede tilværelse. Samtidig har han en uafrystelig fornemmelse af, at han spiller en eller anden rolle i et større spil, som han bare er for træt til at gennemskue. Imens sandheden langsomt går op for Trevor, rasler kiloene ubønhørligt af ham (Christian Bale var til lejligheden holdt helt op med at spise og ligner i filmen intet mindre et omvandrende skelet - auch, det må have gjort ondt at sidde ned!).
Filmen er grundlæggende et psykologisk mesterværk, der kryber helt ind uder huden. Den smådrillende handling blander sig på blændende vis med de metalliske, fortættede billeder af hovedpersonens eksistentielle rejse i sit eget tågede sind. Christian Bale (i øvrigt kendt fra den halv-vamle "American Psycho") er simpelthen fremragende i rollen som den plagede, neurotiske Trevor.

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start